Senaste nytt från Norra ishavet

 

I september 2012 satte Norra ishavets istäcke ett nytt bottenrekord. Den ovanligt kraftiga avsmältningen sommaren 2007, som chockade forskarna, överträffades med råge.

 

Förra årets minsta värde för den arktiska havsisens utbredning noterades i mitten av september och var något större än de senaste åren. Sju av de senaste åren ha haft mindre is i september än vad 2017 hade. Någon kanske tror att utvecklingen har vänt, men istäcket i Arktis varierar och utvecklingen är skrämmande: För varje månad finns en stadig trend sedan 1979 som visar hur istäcket minskar. Värdet för juli är minus 7,2 % per decennium. Se diagrammet nedan.

 

Istäcket under juli 2018 var ändå större än de 8 sämsta åren i genomsnitt, men den 31 juli det neråt igen: bara tre år har haft mindre is vid den tiden på året. Diagrammet här under visar isläget i Norra ishavet den 5 augusti 2018.

 

Isens avsmältning i Arktis är den pågående klimatkatastrofens kanske tydligaste tecken.

Källa: National Snow and Ice Data Center http://nsidc.org/arcticseaicenews/

Efterhand som Norra ishavets sommaris försvinner accelererar klimatförändringen, när solens strålar inte längre reflekteras av isen, utan tränger ner i havet och värmer upp det. Och att ishavet blir varmare leder till att tundran runt ishavet tinar mer och mer, vilket ökar metanutsläppen. Detta är extremt farligt! 7000 metanbubblor väntar på att explodera i Sibirien.

 

Nu är risken överhängande att Norra ishavet kommer att vara isfritt långt tidigare än IPCC förutspått. Som diagrammet här under visar är verklighetens isavsmältning värre än det värsta av IPCCs scenarier.

© Framtidsverket 2009 • Sidan uppdaterad 2018-08-07 www.framtidsverket.se