Motståndet mot Vattenfalls nya dagbrott Welzow Süd II växer.
Källa: GRÜNE LIGA http://www.lausitzer-braunkohle.de/feld_welzow.php
På denna sida (som är under uppbyggnad) kommer vi att rapportera om några av de övergrepp som vi svenskar måste ta ansvar för så länge vi inte lyckats stoppa Vattenfalls smutsiga kolhantering i Tyskland, Danmark och Nederländerna.
Vi kommer också att rapportera om det växande folkliga motståndet. Och startar med några goda nyheter.
Först ett klargörande citat från Niedersachsens delstatskansli:
Niedersachsen kommer inte att acceptera CCS. Ministerpräsident David McAllister var mycket tydlig: „Wir in Niedersachsen wollen kein CCS und wir bekommen kein CCS!“ Läs hela pressmeddelandet här.
Men redan den 17 juli i år beslöt delstatsregeringen i Schleswig-Holstein att förbjuda CCS-lagring i delstaten. Energiministern Robert Habeck förklarade då att "Det finns ingen i landet som vill ha CCS - inget parti och absolut inte medborgarna." CCS skulle rättfärdiga nya kolkraftverk. "Men vi vill inte ha dem och de behövs inte för vår energiomställning." Läs mer här.
De två delstaternas beslut är helt i linje med en ny rapport om koldioxidlagring. Författaren Jeffrey H. Michel slår fast att CCS-tekniken (i en omfattning som kan minska den globala uppvärmningen) inte har någon livskraftig framtid. Rapporten finns här.
I Sverige har vi en livlig debatt om var vi lämpligen ska ställa våra vindkraftverk så att de inte ska störa omgivande bebyggelse eller skada djurlivet. Men i Tyskland orsakar vi svenskar själva, genom vårt helstatliga bolag Vattenfall, enorma skador på byar, landskap och skogar. Byar som funnits sedan 1600-talet jämnas med marken och urskog med stor artrikedom massakreras om de ligger i vägen för Vattenfalls planerade brunkolsdagbrott.
Kerkwitz är en by som Vattenfall tänker utplåna med ett planerat brunkolsdagbrott kallat Jänschwalde Nord. Kerkwitz firade 555-års jubileum i somras. Två andra byar ligger inom Jänschwalde Nord: Atterwasch och Grabko. Båda hotas av rivning och 900 personer av tvångsevakuering. Men det finns många fler.
Totalt innebär de aktuella planerna på nya dagbrott av brunkol i Lausitz i östra Tyskland att mer än 3000 personer måste tvångsevakueras! Tänk tanken att vi i Sverige skulle tvångsevakuera tusentals personer för att bygga vindkraft...
Snart kommer också urskogen Weisswasser att avverkas av Vattenfall när brunkolsdagbrottet Nochten äter sig vidare genom terrängen.
Men vilka naturvärden som då går förlorade försöker Vattenfall hålla hemligt genom att inte offentliggöra resultaten av sin egen undersökning. För att tvinga fram ett offentliggörande har nätverket GRÜNE LIGA Cottbus stämt Vattenfall. Läs mer i Niederlausitz Aktuell.
Brunkol från dagbrottet Nochten, som alltså snart kommer att förstöra urskogen Weisswasser, går huvudsakligen till kolkraftverket Boxberg där två av blocken är från DDR-tiden och hör till Europas mest klimatskadliga anläggningar. Ska vi verkligen medverka till detta genom att passivt titta på? Det är ju vårt eget bolag som missköter sig!
Det värsta är kanske att all denna förstörelse är fullständigt onödig. Kol som energiform måste ändå överges förr eller senare. Den avgörande frågan är: kommer vi människor att stänga kolkraftverken tillräckligt snabbt för att rädda framtiden åt kommande generationer och jordens alla arter?
Sveriges totala utsläpp av koldioxid är små i global skala. De ligger mellan 50 och drygt 80 miljoner ton koldioxid per år, beroende på om vi räknar utsläpp enbart inom landet, eller ur konsumtionsperspektiv. Vattenfalls koldioxidutsläpp är drygt 90 miljoner ton per år, alltså mer än hela Sveriges koldioxidutsläpp varje år.
Men även om våra utsläpp är små globalt sett kan Sverige och svenskarna spela en mycket viktig roll genom att gå före och visa att ett utvecklat lands invånare kan ta ansvar för sin klimatpåverkan.
Vi har att göra med en bolagsledning som satsat fel. Genom ett envist tunnelseende har ledningen i Vattenfall låst fast sig i en from förhoppning om att kunna binda utsläppen av koldioxid med CCS-teknik. Det finns två problem med detta. Det ena är att CCS inte kommer att fungera. Se rapporten ovan. Det andra är att allt fler tyskar vill satsa på hållbara energikällor. CCS kräver en politisk vilja som håller på att försvinna i Tyskland.
Det är ägarnas sak att kritiskt granska vad ledningen i Vattenfall ägnar sig åt. Det är alltså vår sak och ytterst är det riksdagens sak: det är vi som måste ta tag i detta vanstyre. Och vi har inte lång tid på oss.
Om vi ska kunna stoppa Vattenfalls koldioxidutsläpp räcker det inte med att ge bolagsledningen nya direktiv om att i framtiden inrikta sig på hållbara energiformer. Direktiven måste också innehålla uttryckliga krav på att koldioxidutsläppen ska fasas ut helt före år 2020.
Och utfasningen av koldioxidutsläppen måste kopplas både till bolagsledningens löner och fallskärmar.
Vill du hjälpa till att påverka opinionen och politikerna?
Kontakta oss!
Lars Almström
E-post: |
Länkar om Vattenfall
Den tyska hemsidan: http://www.vattenfall.de
Grüne Liga som arbetar mot kolkraft i Tyskland: http://www.lausitzer-braunkohle.de/
Klima-allianz med mer än 110 organisationer som arbetar mot global uppvärmning har mängder av data: http://www.die-klima-allianz.de/braunkohle-in-der-lausitz-2/