I september 2012 satte Norra ishavets istäcke ett nytt bottenrekord. Den ovanligt kraftiga avsmältningen sommaren 2007 som chockade forskarna överträffades med råge.
Den minsta isarean sommaren 2013 blev betydligt större till följd av relativt svalt och stormigt väder. Nu är det snart dags för 2014 års minimum. Diagrammet här nedanför visar isbeläggningen den 30 juni i år. Det ser inte bra ut, även om årets kurva än så länge ligger över den hittills värsta från år 2012.
Isens avsmältning i Arktis är den pågående klimatkatastrofens kanske tydligaste tecken.
Källa: National Snow and Ice Data Center http://nsidc.org/arcticseaicenews/
Minsta area i september år 2012 var 49 % mindre än medelvärdet för septembervärdena 1979-2000. Minsta värdet år 2013 blev betydligt större. Obs att man har ändrat tidsperioden som man jämför med. Numera jämför man med åren 1981-2010.
Isens tjocklek och sommarens väder är de viktigaste faktorerna för istäckets storlek när det närmar sig sitt minsta värde i september. Och trenden är fortfarande minst lika illavarslande: isbeläggningen i september minskar nu med 13,7 % per årtionde! Se diagrammet här nedanför. Läs mer på http://nsidc.org/arcticseaicenews/
Källa: National Snow and Ice Data Center http://nsidc.org/arcticseaicenews/
Den tunna is som numera täcker större delen av Ishavet kommer att smälta mycket lättare än den fleråriga is som tidigare dominerat i Arktis, men som nu är nästan försvunnen. Kartan här nedanför visar isens ålder i Arktis. Lägg märke till att det främst är den yngsta isen som smälter från mars till september!
Förr täcktes 60 % av Ishavet av flerårig is. Nu är det bara 30 %.
Källa: http://nsidc.org/arcticseaicenews/
Isens tjocklek har minskat mycket fortare än forskarna förutsett. Det visar den preliminära analysen av data från den mest avancerade satelliten (CryoSat-2) som samlar uppgifter över Norra ishavet. Läs mer här.
Att volymen minskar borgar för allt större avsmältning framöver.
Efterhand som Norra ishavets sommaris försvinner accelererar klimatförändringen, när solens strålar inte längre reflekteras av isen, utan tränger ner i havet och värmer upp det. Och att ishavet blir varmare leder till att tundran runt ishavet tinar mer och mer, vilket ökar metanutsläppen. Detta är extremt farligt!
Nu är risken överhängande att Norra ishavet kommer att vara isfritt långt tidigare än IPCC förutspått. Hur kan IPCC räkna så fel? Läs mer om detta i artikeln "Hur känsligt är klimatet?" som du hittar via menyn till höger. |